Kaalude täpsus ja töökindlus ei sõltu ainult seadme kvaliteedist, vaid ka sellest, kuidas neid kasutatakse ja hooldatakse. Pakendikeskuse kaalude spetsialist Ivar Oja jagab praktilisi nõuandeid näiteks Kern kaalude õigeks kasutamiseks, puhastamiseks, hooldamiseks ja taatlemiseks.
“Kern kaalude täpseks ja usaldusväärseks kasutamiseks on oluline tagada stabiilne töökeskkond,” rõhutab Oja. Kaal tuleks asetada tasasele, vibratsioonivabale ja tugevapõhjalisele pinnale, eelistatult eraldi kaalulauale, eemal otsesest päikesevalgusest, tuuletõmbusest ja soojusallikatest. Enne kasutamist peaks kaal vähemalt 30 minutit ühtlustuma toatemperatuuriga.
Kaalude puhastamisel soovitab Oja kasutada pehmet lappi ja vajadusel kerget seebilahust. “Ära kasuta abrasiivseid aineid, lahusteid ega kõrgsurvepesu,” hoiatab ta.
Enne puhastamist tuleb kaal välja lülitada ja vajadusel eemaldada toitejuhe. Erilist tähelepanu tasub puhastamisele pöörata tolmuses või mustas keskkonnas töötades.
Kern kaalud vajavad minimaalselt hooldust, kuid regulaarne visuaalne kontroll aitab vigu ennetada. “Kontrolli, et laadimis- või toitekaabel ei oleks kahjustunud, ning eemalda kogunenud tolm või mustus laadimisalalt ja ühenduskohtadest,” soovitab Oja.
Samuti tasub vältida esemeid, mis jäävad kaalule pikemaks ajaks, ülekoormamist ja teravate esemete kasutamist kaalupinnal.
Täpsete mõõtmistulemuste tagamiseks on vaja kaalu regulaarselt justeerida. Kõnekeeles kasutatakse justeerimise asemel tihti sõna kalibreerimine, mis ei ole terminoloogiliselt õige. “Osadel Kern mudelitel on sisseehitatud automaatne justeerimissüsteem (CAL), kuid muudel juhtudel tuleb kasutada sobivaid kalibreeritud etalonvihte,” selgitab Oja. Aktiivse kasutuse korral on soovituslik justeerimissagedus vähemalt kord kuus.
Kui kaalu kasutatakse ametlikes mõõtmistoimingutes, näiteks kaubanduses või laborianalüüsides, on taatlemine seadusega nõutav. Eestis tuleb see teha üldjuhul kord aastas. “Mitte kõiki kaalusid ei saa taadelda, vaid ainult mudelid, mis vastavad taatlemise normidele ja on tehases ette valmistatud niinimetatud M-märgistusega, on taadeldavad,” selgitab Oja.
Oluline on teha taatluse otsus juba ostuhetkel, sest tehasest taatlemata tulnud kaalu ei saa hiljem ametlikult taadelda. Taatlust teostavad volitatud taatluslaborid ning pärast edukat protsessi märgistatakse kaal vastava kleebise või pitsatiga.