Kasvuhoone kile – miks ja milleks?

Aiatööd hüüavad tulles! Samuti on kuulda, et esimesed istikud on mõnedel aiapidajatel juba pottides. Järgmise etapina viiakse taimed tavapäraselt kasvuhoonesse. Räägime põgusalt, miks on see ehitis oluline viljataimede, samuti ka lillede elujõulisuseks. 

Kasvuhoone kaitseb taimi tuule, vihma ja UV-kiirguse eest. UV-polüetüleenkilega kasvuhoonetes kasvavad taimed stabiilsemalt ja on jõulisemad, olles haigustele vähem vastuvõtlikumad. Need taimed väljendavad oma tänulikkust läbi lehtede ja õite rikkalikuma värvitooni. Millest aga see värvidemäng täpsemalt tuleb? 

Kasvuhoone polüetüleenkiles olevad UV-stabiliseerivad lisandid püüavad kinni valguse ning hajutavad seda ühes soojusega, edendades niiviisi taimede kiiremat ja ühtlasemat kasvu. Need kiles sisalduvad lisandid kaitsevad taimi ja eelkõige lilli UVA- ja UVB-kiirguse filtreerimise eest, piirates niiviisi seda päikesespektri osa, mis soodustab iga aiapidaja nuhtluseks olevate putukate arengut. 

Kasvuhoonekilet saab kasutada nii kasvuhoone ehitamiseks kui ka lihtsalt peenarde katmiseks. Meie sortimendist on kõige populaarsemaks valikuks konkurentsitult väikepakk , mille sees on 10 (jooksva) meetri pikkune ja 2,4 meetri laiune UV-kaitsega kile. Kui läheb rohkemaks ehitamiseks, siis loomulikult leidub meil ka 80 või 120 (jooksvat) meetrit pikka kilet, mille laiuseks on vastavalt 2,4 või 3 meetrit. 

Kasvuhoone kile paksuse valik sõltub erinevatest teguritest, kuid eelkõige on olulisteks faktoriteks kasvuhoone asukoht ja suurus. Meie kilede paksus on 120 mikronit, mis on kõige ideaalsem väikestele kasvuhoonetele ning kasvuhoonetele kuni 1,5 meetri kõrgustel kaaretel. Kiled on valmistatud levinud ning taskukohasest UV LDPE materjalist, mille sisse on lisatud ultraviolettkiirguse tasakaalus hoidmiseks hädavajalikud UV-stabilisaatorid. See tähendab, et kile on ultraviolettkiirguse suhtes vastupidavam ega hägustu kiiresti. 

Kiirülevaade kile tähtsamatest omadustest: 

-       kasutusaeg ühest hooajast kuni 3 aastani;

-       soojust säilitav efekt ühtlase kasvu säilitamiseks;

-       külmakindlus, et taimed ei saaks liiga;

-       valguse läbilaskvus, et hoiduda saagi vähenemisest;

-       termostabilisaator, mis kaitseb kile ülekuumenemise eest.

Mida teha edasi, kui kile on edukalt paigaldatud ning see on oma otstarvet tõestanud? Saame aidata Sind ka kasvuhoonest tuleva rikkaliku saagiga toimetamisel. Sirgunud taimede sidumiseks leiad meie juurest sobivat nööri . Sellega saad väga mugavalt siduda näiteks tomati- ja kurgitaimi. 

Kui oled oma aiasaadused kätte saanud, saad neid mugavalt hoiustada meie plastkastides ning lähedastele edasikinkimiseks ja õnnelikele klientidele müümiseks võid kasutada näiteks meie valikus leiduvaid erinevaid papist karpe .