Kuidas teha õige otsus kasti valimisel?

Papist kastid on maailmas üks kõige populaarsemaid transpordiks kasutatavaid pakendeid. Pappkaste leidub erineva tihedusega ja kihtide arvuga, mitmesugustes mõõtudes ning kasti tüübilt erinevaid. 

Papp on taimsetest kiududest koosnev materjal, mis on paberist paksem ja tugevam. Pappi toodetakse lehtede või rulli kujul ning selle valmistamine sarnaneb paberi valmistamisele. Pappi kasutatakse näiteks pakendite valmistamiseks või esemete pakkimiseks, kuid igale soovile on ka vastav, sobivam kastitüüp. Viska pilk peale antud artiklile ning leia, millist sorti pappkast sinu tegemisteks kõige paremini sobib! 

Lainepappkastid ja selle kihid 

Lainepappkastid on valmistatud papist. Lainepapp (corrugated fiberboard) on mitmekihiline mahuline papp, mida kasutatakse kaupade ja esmete pakendamisel ning üldiselt nende transportimise eesmärgil. Üldreegel on, et mida rohkem kihte, seda tugevam on lainepapist kast ja seda raskemaid asju annab sellega transportida. 

Kolmekihiline lainepapp on kõige sagedamini kasutatav materjal pakendite valmistamiseks. Koosneb kahest siledast kartongi kihist, mille vahel on lainekiht. Väga levinud e-kaubanduses ja transpordipakendite puhul. 

Viiekihilist lainepappi kasutatakse raskema kauba pakkimiseks mõeldud pakendite valmistamiseks. See koosneb kolmest siledast kartongi kihist, mille vahel on lainekihid – sirge kiht ja laine kiht vaheldumisi. Kasutatakse transpordipakendina, kaugete ja suuremahuliste vedude puhul. 

Kasti materjal 

Kraft virgin on valmistatud esmasest paberkiust, seega on tegemist uue toorainega. See on väga tugev pikakiuline materjal. Enamasti pruuni värvi, aga partiid võivad erineda, sõltuvalt toorainest. 

TEST materjal on valmistatud ümbertöödeldud papist. Selle materjali kiud on lühemad, mistõttu on see ka Kraft virginist enamasti nõrgem materjal. Samas ei ole selle lõputu ümbertöötlemine võimalik ning üldjuhul lisatakse TEST materjali juurde vastupidavuse ja koos püsimise eesmärgil ka mingis mahus Krafti. Antud materjali värv on Kraftist veidi hallikam. 

Kasti materjali paksus ehk laineprofiilid 

Lisaks kihtide arvule on ka materjali enda paksus erinev ning seda tähistatakse alljärgnevalt: 

      BC – 7 mm

      BE – 4,5 mm

      B – 3 mm

      C – 4 mm

      E – 1,5 mm

Hea teada trükkimisel! Kõige ilusam ja viisakam trükk tuleb E-laine peale, kuna selle pealmine kiht on pigem sile, lainet on vähe tunda ja trükk jääb kastile ilus. 

Kastide tüübid 

Kastide tüüpe on väga palju erinevaid. Üldjuhul räägitakse FEFCO kastidest, ehk standard kastitüüpidest, mida kasutatakse üle maailma. 

Kirjeldame järgnevalt täpsemalt mõned FEFCO kastide tüübid lahti. 

0201 – Kõige levinum kastitüüp. Vajab teipi – seetõttu on selle puhul ka aeglasem kokkupanek. Sobib e-kaubanduse pakendiks või transpordikastiks ning seda on hea ladustada. Suure boonusena ei lisandu antud kastitüübi eritellimuse puhul stantsi tegemise kulu. 

0203 – Sarnane eelneva kastitüübiga, kuid pikemate külgedega selleks, et kastile tekiks topeltpõhi. Antud kasti on hea kasutada raskete asjade transpordi jaoks. Vajab kinnitamiseks samuti teipi. 

0401 – Sobilik kunstitarvete, albumite jms transporditava või hoiustatava jaoks. Vajab teipi. 

0422 – Ilma kaaneta nö üksikkast või kandekast. Meie valikus oleval 0422 tüübil on mugavama transpordi jaoks olemas ka käeavad. Sobilik näiteks puuviljade transpordikastiks. 

0426 – Seda e-kaubandusse suurepäraselt sobivat kasti on hea kasutada pakiautomaatides, samuti kasutatakse seda Fefcot ka pitsakarpide puhul. Teibivaba ning käib kiirelt kokku. 

0427 – Väga sarnane eelmisele, 0426 kastitüübile. Antud kastil on lisaklapid kaanel, mistõttu on kinnitus veelgi kindlam. Väga levinud kastitüüp e-kaubanduses. Meie valikust leiad näiteks ka kingikarbid aknaga. Seda kastitüüpi on hea kasutada pakiautomaatides ning see käib kiirelt kokku tänu sellele, et see on teibivaba. 

0713 – Kõige kiiremini kokkupandav kast meie valikust, kust leiad nö lukuga kasti variandi. See ei sobi raskemate asjade jaoks, kuna kastil on kokkulükatav põhi. 

Mida kasti valimisel silmas pidada 

Pakendi materjali valimisel tuleb silmas pidada pakendi kasutamise vajadust ning selle soovitavat transpordiviisi. Sellisel etteplaneerimisel väldid ülepakkimise ohtu ja ka kulu pakendile on optimaalne. 

Pakendi valimisel võta arvesse järgnevaid punkte: 

-       Mis sinu kasti sisse läheb?

-       Kas pakend on toote enda pakend, müügipakend või transpordipakend?

-       Millist transporti kasutad?

-       Kuidas kasti ladustad?

-       Kas pakid kasti tervenisti või poolenisti täis?

Kui kastid on pooleldi täis pakitud, ei saa neid suurtes virnades ladustada, sest raskus muljub alumised kastid ära. Kast peab alati olema võimalikult sisu mõõdule vastav, eriti oluline raskemate asjade pakendamisel ja ladustamisel. 

Näiteks tasub arvestada ka sellega, et e-kaubanduse kasti üldjuhul ei ladustata, vaid pakendatakse tooted vastavalt vajadusele jooksvalt. Seetõttu ei ole e-kaubanduse tarbeks vaja väga tugevat, 5-kihilist materjali soetada. Erandiks on väga suure kaaluga tooted. 

Lisaks on meil valikus ka muudetava kõrgusega kastid. Neil on kasti külgedel horisontaalsed murdesooned. Ülemiste kinnitusklappide vahelt alla murdesooneni lõigates saab voltida madalama, uute mõõtudega kasti. Eriti mugav erimõõduliste toodete pakendamiseks. 

Kindlasti pea silmas seda, et kõik meie kastide väljatoodud mõõdud on sisemõõdud, just selleks, et sinul oleks lihtsam arvestada, mis sinna sisse mahub. Sellest tulenevalt tasub arvestada, et pakiautomaadi jaoks lisa mõõdule umbes 1 cm, et olla kindel, et see ka vastava teenusepakkuja kappi mahuks. 

Kui pead kasti valimisel kõiki neid olulisi asju silmas, leiad kindlasti täpselt oma kauba või esemete jaoks sobiva kastitüübi ning ei riski sellega, et pakend sinu esemetele ei sobi. Head valimist ning lõbusat pakkimist! 

Lisaküsimused kirjuta julgelt info@pakendikeskus.ee .