Algasid Pakendikeskuse hoone taastamistööd

Suur-Sõjamäel asuva jäätmejaama ulatusliku põlengu tõttu kahjustatud Pakendikeskuse laohoones algavad taastamistööd ning Salva Kindlustus kui hoone kindlustaja on asunud tekitatud kahju hüvitama. Esimene hüvitisosa on ettevõttele juba välja makstud. 

Salva Kindlustuse varakahjude osakonna juhataja Karen Soosalu sõnul on hoone põlenud osa lammutamine lõppenud. Kõik tulekahju tagajärjel tekkinud põlemisjäägid, prügi ja kahjustunud kaup on ära viidud ja utiliseeritud, teostatud on ka lao inventuur. 

„Pakendikeskuse poolt tellitud hoone konstruktsioonide audit on valmis ning selle põhjal sai tellitud ka hoone põlenud osa taastamistööde projekt, mille abiga selgub peagi ka taastamistööde kogumaksumus,“ selgitas Soosalu. 

Pakendikeskuse olemasoleva hoone osa ja põlenud hoone vahelise ala katusekonstruktsioonid on praeguseks toestatud raketiste abil ja muudetud varisemiskindlaks, olemasoleval katusel on samuti tehtud vajalikud remonditööd. Hoone on saanud taas ilmastikukindlaks, peagi saab taastatud ka katusel asuv päikeseelektrijaam. 

„Hetkel on selgunud kauba ja inventari kahju suurus, mis ulatub ühe miljoni euroni. Asusime kahju hüvitama ning esimene hüvitisosa on kindlustusvõtjale välja makstud,“ lisas Soosalu. 

Pakendikeskuse nõukogu esimees Lauri Maaringu sõnul tavapärane töörütm Pakendikeskuses veel taastunud pole, kuid ettevõte tegeleb hävinenud laoseisu asendamisega väga intensiivselt. 

„Mõningate kaupade puhul, mida toodame näiteks Aasias, pidime kiiresti leidma alternatiivi Euroopast. Paljude tarnijatega pidasime igapäevaselt läbirääkimisi, et saada oma tarneid tavapärasest kiiremini. Ostu- ja ka müügiosakonna töökoormus kasvas hüppeliselt. Hävinenud hoone osast tingitud ruumipuudus teeb igapäevase lao töö keeruliseks ning selle probleemi leevenduseks rendime juurde laopinda,“ kirjeldas Maaring ettevõtte praegust argipäeva. 

Maaringu sõnul tänu koostööpartnerite abile ja toele sai ettevõte oma logistikakeskuse ja Suur-Sõjamäe kaupluse toimima juba mõne päeva jooksul pärast põlengut. „Väga hästi on sujunud ka koostöö Salva Kindlustusega. Kahjukäsitlusprotsess on olnud kiire ja efektiivne, hüvitised hävinenud kauba eest on juba välja makstud. Tänan Salva varakahjude osakonna juhatajat Karen Soosalu ja kogu Salva meeskonda, kes olid meile kogu protsessi vältel suureks toeks,“ lisas Lauri Maaring. 

Epler-Lorenzi jäätmejaamas puhkenud hiiglaslikus tulekahjus, mis liikus kiirelt ka naaberhoonele, hävines täielikult Pakendikeskuse laohoone jäätmejaama poolne tuletõkketsoon koos seal hoiustatud kaubaga. Tulekahju kustutusvee tagajärjel sai osaliselt kannatada ka ülejäänud laohoones paiknev kaup. Kogu kahju ulatus on jätkuvalt väljaselgitamisel, kuid esialgsete hinnangute järgi hoone kahjusumma võib ulatuda paari miljoni euroni. 

Allikas:  https://www.salva.ee/et/salvast/uudised/algasid-pakendikeskuse-hoone-taastamistood