Munakarbist seemnestarter ja mullikilest kasvuhoone – nutikaid nippe aiatöödeks

Üha rohkem rõhutakse taaskasutusele ja nutikale mõtlemisele ka aiapidamises. Seega, miks mitte läheneda siingi loovalt ja soetada Pakendikeskusest tooteid, mida saab korduvalt erineval eesmärgil kasutada. 

Taaskasuta munakarpe 

Munakarpe saab aias kasutada mitut moodi. Üheks võimaluseks on teha neist seemnestarterid: täida iga lohk, kuhu muidu käib muna, mullaga ja külva sisse seemned. Hiljem saad paraja suurusega taimed istutada juba aeda peenrasse või näiteks rõdule tõstetud suuremasse potti. Tegelikult võib taime maha istutada ka koos munakarbiosaga, sest see laguneb mullas. 

Teine variant on kasutada munakarpe peenras või kasvuhoones seemnetele “aukude” tegemiseks. Lihtsalt vajuta munakarbi jälg kobestatud mulda ja külva igasse auku seemned. Seejärel täida auk mullaga ja kasta. Nüüd polegi muud, kui oodata, kuni aiavili kasvama ja valmima hakkab. 

Võrkkott varjutuskanga asemel 

Osad inimesed kasutavad võrkkotte okaspuude varjutuskangana. Sel juhul tuleb muidugi valida kott, mis on piisavalt suur, et see kataks kogu okaspuu võra, ja on valmistatud materjalist, mis muutlikes ilmastikutingimustes kenasti vastu peab. 

Varakevadine päike on eriti intensiivne ja kui okaspuu on noor ning päikesekiirte suhtes veel tundlik, siis kaitseb võrkkott teda ülekuumenemise ja põletuste eest. 

Võrkkotist võib abi olla ka tuuliste ilmadega. Kott toimib omamoodi tuuletõkkena, vähendades tuule hoogu ja kaitstes okaspuud murdumise eest. 

Samal ajal on oluline jälgida okaspuu tervist: võrkkott ei tohi takistada õhu liikumist – taim peab saama hingata. Just sellepärast ei tohi võrkkotti jätta okaspuu ümber liiga kauaks. Kui ilmad on kevadel juba paremad või okaspuu piisavalt kasvanud ja tugev, tuleb kott eemaldada. 

Mullikile kasvuhoonele 

Mullikile on suurepärane materjal kasvuhoone ehitamiseks, sest see hoiab hästi soojust ja niiskust. Mullikile saab lihtsalt kinnitada kasvuhoone raami külge. Kui panna kaks kihti mullikilet, siis hoiab kasvuhoone soojust veel paremini. Topeltkile paigaldamisel on soovitatav jätta kahe kilekihi vahele väike õhuruum, mis toimib isolatsioonina ja aitab hoida soojust. 

Samas peab kasvuhoones olema hea ventilatsioon, et vältida niiskuse kogunemist ja seente ning haiguste teket. Avad või õhutusaknad peaksid olema paigutatud nii, et soe õhk pääseks kasvuhoonest välja. Lisaks saab mullikile kasutada ka katteloorina - kuna sellel on õhk sees ja see on kahekihiline, hoiab see külma eemal. 

Kasuta lainepappi multšina 

Lainepapp multšina on nutikas ja keskkonnasõbralik viis, kuidas takistada umbrohu kasvu, säilitada mulla niiskust ning parandada mulla struktuuri ja viljakust. 

Lainepapiga on hea katta taimealuseid pindu, et vältida seal umbrohu kasvamist ja hoida mulla niiskust. See on eriti hea variant istutusaladel, kus soovite säilitada puhtaid jooni, samas ei soovi vahetpidamata tegeleda rohimisega. 

Kuigi lainepapp on tõhus multšimaterjal, peab jälgima selle lagunemist. Kui lainepapp hakkab lagunema, võib selle asendada või eemaldada. 

Plasttünnidest kompostimahuti 

Lihtne taskukohane plasttünn sobib hästi kompostimahutiks, milles teha biojäätmetest toitaineterikast mulda taimede jaoks. Vali piisavalt suur plasttünn, mis mahutaks sellise koguse komposti, kui palju seda oma aias vajad. Hästi sobivad selleks suuremad, 200-liitrised tünnid, kuid võid panna aianurka ka mitu väiksemat tünni. 

Puuri tünni põhja ja külgedele mitu auku, et tagada komposteerumiseks vajalik õhuvool – see hoiab komposti hapnikurikkana ja kiirendab lagunemisprotsessi. 

Kompostimahuti põhja puuri ka mõned suuremad avad, et liigne niiskus pääseks välja. Liigne vesi paneb komposti lihtsalt mädanema ja see tekitab ebameeldivat lõhna. Tünni kaane sisse lõika üks suurem ava või võta kaas üldse ära, et kompostimaterjali oleks lihtne lisada ja segada. 

Alusta kompostimist. Pane tünni köögijäätmed, aiapraht, lehed ja niidetud muru. Jälgi, et komposti kihid oleksid vaheldumisi: roheline materjal (nagu köögijäätmed) ja pruun materjal (nagu kuivad lehed). Sel moel on tagatud süsiniku ja lämmastiku õige tasakaal. 

Sega komposti regulaarselt – siis lagunevad materjalid ühtlaselt ja õhk pääseb ligi. Kasuta segamiseks spetsiaalset kahvlit või muud segamistööriista. Jälgi komposti niiskustaset, vajadusel lisa vett või kuiva materjali, et säilitada optimaalne niiskustase. 

Oota paar kuud kuni aasta, kuni kompost on täielikult lagunenud ja valmis kasutamiseks. Valmis kompost on tumedat värvi, lõhnab nagu metsamuld ja on rikkaliku mullaelustikuga. 

Klaaspurkide kasutamine minikasvuhoonetena 

Klaaspurke saab kasutada minikasvuhoonetena, mille all on väikestel taimedel optimaalsed kasvutingimused. Vali välja erineva suuruse ja kujuga klaaspurgid, vastavalt taimede suurusele. Suuremad purgid mahutavad rohkem või suuremaid taimi, samas väiksemad purgid sobivad hästi üksikutele taimedele. 

Istuta taimed või külva seemned. Veendu, et istutad taimed piisavalt sügavale ja jäta neile ka kasvamiseks ruumi. Aseta klaaspurk iga taime või külvatud seemnete peale justkui väikesed kasvuhooned. Klaaspurgi all tekivad taimele soodsad kasvutingimused: on parajalt niiskust ja soojust ning taimed on kaitstud tuule ja külma eest. 

Jälgi taimi regulaarselt. Vajadusel kasta ja eemalda surnud lehed ja umbrohi. Aeg-ajalt tõsta klaaspurgid taimede pealt ära, et õhk pääseks taimele ligi ja liigne niiskus või kuumus ei kurnaks taime. Eriti oluline on see päikesepaistelistel päevadel. 

Pakendikeskuse toodete hulgast leiab palju kevadisteks aiatöödeks vajalikke esemeid. Kasvõi näiteks kindaid , mis kaitsevad käsi mullatöödel. Valikus on ka kindad, mille haare püsib hea nii kuivas kui ka väga niiskes keskkonnas ning kinnaste sõrmeotsad on tundlikud, mis võimaldab istutustöid teha ülima täpsusega.