Kevad peidab endas ühte igipõlist traditsiooni, mille tulemusel saame end kostitada loodusliku ja tervisliku joogiga täis vitamiine ja mineraalaineid – kasemahla võtmine. Kui tahad ka ise seda imejooki sel aastal maitsta, siis pead juba saapad jalga panema ja sammud metsa poole seadma, sest õige aeg kasemahla kogumiseks on just nüüd! Et saaksid pikalt mõtlemata seda teha, koostasime sulle väikese mahlakoguja meelespea. 

Mis on kasemahl? 

Kasemahl voolab kasepuu tüves on sajandeid hinnatud kui puhastavat ja tervist tugevdavat toodet. See loodusliku väega jook on kasepuude kevadise mahla kogumise tulemus, kui puud hakkavad talveunest ärgates uut kasvu tootma. Vedeliku koostis on erakordselt rikas, sisaldades peamiselt vett, kuid ka mitmeid mineraalaineid, nagu kaalium, magneesium, fosfor, kaltsium ja raud. Samuti sisaldab see erinevaid vitamiine, näiteks C-vitamiini, B-grupi vitamiine ja antioksüdante. 

Kasemahla kogumine: õige aeg ja viis 

Tavaliselt paikneb parim kasemahla võtmise aeg märtsi lõpus ja aprilli alguses, olenevalt piirkonnast ja ilmastikutingimustest. Ööpäeva keskmine temperatuur peaks olema jõudnud +4 kraadi ringi ning mahla tasub võtma minna loomulikult päevasel ajal, kui väljas on plusskraadid. 

Enne oma mahlapuu valimist peaksid kindlaks tegema kaks asja: kas sa tohid antud maa pealt kasemahla võtta ning kas antud maapinnas on puhas (otsi puud maapiirkonnast ning suurematest teedest eemal, sest saastunud keskkondi tuleks kasemahla võtmiseks vältida). Kui oled ilusa ja terve kase leidnud, siis on vaja selle tüvesse puurida umbes 3-4 cm sügavune auk. Puuritud auk peaks asuma umbes 1-1,5 meetri kõrgusel maapinnast ning olema kergelt ülespoole kaldu, et mahl saaks vabalt voolata. Seejärel tuleb auku sisestada toru, mille abil saad mahla juhtida anumasse. 

Kasemahla tuleks koguda maksimaalselt paari päeva jooksul, kuna liigne tüve kahjustamine võib puu tervisele kahjulik olla. Pärast mahla kogumist tuleb kindlasti puuritud auk sulgeda puutikuga või puidust korgiga, et kaitsta puud kahjurite ja haiguste eest. 

Kuhu kasemahla koguda? 

Loomulikult on vaja kasemahl koguda selleks sobivasse anumasse. Pakendikeskusest on võimalik leida erinevaid soodsa hinnaga variante, mis sobivad nii väikse kui ka suurema koguse jaoks. 

Kasemahla kogumiseks saab hõlpsalt kasutada näiteks plastikämbrit, mida leidub meie valikus 5-liitriseid (220mm läbimõõduga) ja 10-liitriseid (280mm läbimõõduga). See sangaga ämber on sobilik otseseks kokkupuuteks toiduainetega. Eriline boonus ämbri kasutamisel on see, et kui kasemahla aeg on möödunud, saad ämbrit lihtsasti puhastada ning taaskasutada teiste toiduainete hoiustamiseks. 

Plastikkanistrid on üsna levinud kasemahla kogumise vahendiks. Kõigil Pakendikeskuse kanistritel on fiksaator kork, mis tagab sulle kindluse, et ringi liikudes jääb vedelik anumasse ja jõuab ohutult ja täies mahus oma sihtkohta kohale. Kui soovid kasemahla koguda enda või oma pere tarbeks, siis sobib sulle näiteks 3-liitrine kanister. Kui aga soovid oma kogutut jagada suurema seltskonnaga, siis vali suurema mahuga anum, näiteks 20-liitrine või 25-liitrine kanister. Valikus leidub loomulikult ka keskmise suurusega kanistreid – just endale sobiva saad leida siit . 

Naturaalsemat materjali eelistades võid kasemahla kogumiseks kasutada ka ilusat klaaspurki. Pakendikeskuse klaaspurgi läbimõõt on 10cm ning anum võimaldab hästi näha kasemahla puhtust ja läbipaisvust. Peale mahla kogumist võid sama anumat kasutada näiteks ka kasemahla edasi kinkimiseks. Vaata lähemalt siit ! 

Väike smuutiretsept 

Kasemahla on kõige õigem tarbida võimalikult värskelt ning kasemahla säilivusaeg on piiratud. Mahla maitse on pehme, õrn ja veidi magus, meenutades nõrga magususega vett. Kõige parem on seda juua puhtalt, et saada osa selle maalähedasest maitsest, kuid kasutusvõimalusi sellele on köögis palju. Näiteks sobib mahl imehästi vee asendamiseks smuutides, et anda sellele kasulikule joogile eriliselt tervislik tõuge. Jagame sinuga ühte lihtsat ja maitsvat retsepti: 

Koostisosad: 

1,5 klaasi värsket kasemahla

1 küps banaan

1 kooritud ja tükeldatud õun

1 peotäis beebispinatit või lehtkapsast

1 peotäis marju (nt vaarikaid, mustikaid, maasikaid)

1 spl chia seemneid või linaseemneid

1 tl mett või vahtrasiirupit (soovi korral, kui eelistad magusamat smuutit)

Juhised: 

Pane kõik koostisosad blenderisse ning blenderda seni, kuni smuuti on ühtlane ja kreemjas. Kui soovid külmemat smuutit, lisa jääkuubikuid ja sega veel kord, kuni jää on purustatud ja smuuti jahutatud. Vala smuuti klaasi ja naudi kohe! 

Head kasemahla kogumist ja imelist kevadet!