Korduskasutus (ing k reuse) on viimastel aastatel muutunud popiks sõnaks ja tasapisi troonilt tõukamas ühekordset (ing k single-use). Mis selle sõna taga peitub? 

Selleks, et rääkida korduskasutusest, peame tegema selgeks mõningad mõisted ja põhimõtted. 

Korduskasutus on üks jäätmekäitluse tegevusi. Nii, nagu paljudes eluvaldkondades, on ka jäätmekäitluses paika pandud järjekord (nn jäätmekäitlushierarhia), mis tegevusi tuleks eelistada silmas pidades jätkusuutlikkust. Eelistatud on tegevused, mis hoiavad ressursse maksimaalselt kaua kasutuses, kõige vähem soositud on ühekordsed, lineaarmajandusel (’tooda-tarbi-viska ära’ mudel) põhinevad tegevused. Uued suunad ärgitavad inimesi eelistama ringmajanduse põhimõtteid – võimalikult vähe tarbida ressursse ning kasutusele võetud materjale hoida võimalikult kaua ringluses. Peatähelepanu suunatakse olemasolevate materjalide ja toodete: korduskasutusele, parandamisele ja ringlusesse võtmisele. 

Joonis: Jäätmekäitlushierarhiad: 1. Jäätmetekke vältimine/vähendamine (waste prevention/reduction), 2. Korduskasutus sh korduskasutuseks ettevalmistamine nt pesemine, puhastamine (preparation for reuse), 3. Materjalide ringlussevõtt, sh komposteerimine (material recycling, including composting) 4. Energiatootmine ehk põletamine (waste to energy, energy recovery), tagasitäide 5. Prügilasse ladestamine (disposal, landfilling). 

Palju segadust ja väärarusaamu on tekitanud ka kaks terminit ’ringlussevõtt’ (recycling) ja ’taaskasutus’ (recovery). Taaskasutus hõlmab endas korduskasutust, materjalide ringlussevõttu kui ka jäätmetest energiatootmist. Viimane neist aga ei ole ringmajanduse põhimõtete kohaselt soovitatav, kuna jäätmeid põletades väljub materjal (ressurss) ringusest ehk uute toodete tootmiseks tuleb need kõik taas kasvatada, kaevandada. Ringlussevõtt, mis hõlmab endas korduskasutust ja materjalide ringlussevõttu, tagab aga materjalide ringlusesse jäämise. 

Segi aetakse ka termineid ’korduskasutus’ ja ’ringlussevõtt’. Hierarhias eelistatum tegevus on korduskasutus – selle käigus kasutatakse toodet samal otstarbel uuesti ilma materjali keemiliselt või mehaaniliselt töötlemata. Nt Klaasist limonaadipudelisse villitakse pärast selle puhastamist taas limonaadi. Ringlussevõtt tähendab aga materjali töötlemist enne kui sellest uus (ei pea olema sama) toode tehakse. Näiteks plastpakendi jäätmetest tehakse plastigraanulid, mida omakorda kasutatakse uute plasttoodete tegemisel. Siia alla kuulub ka komposteerimine. 

Korduskasutuse populaarsust näitab ka see, et on olemas rahvusvaheline korduskasutuspäev – 20. oktoober. Kas Eestis näeb igapäeva elus üha rohkem korduskasutust. Paljudel suurüritustel on ühekordsed nõud korduskasutavate vastu vahetatud. Üha rohkemad toidukohad pakuvad kaasaostetavat toitu korduskasutatvates nõudes. Samuti saab paljudes kohtades soodustust, kui sul on kaasas oma kohvitops. E-kaubanduses pakutakse järjest enam korduskautatavaid postipakke. Osad poed müüvad tooteid (eelkõige puhastusvahendeid ja kosmeetikat) taastäidetavatesse nõudesse. Korduskasutuse alla käib ka teiseringi riiete ja jalanõude, kasutatud elektroonika ning mööbli kasutamine. Tegelikult saab korduskasutada väga paljusid, esmapilgul ühekordsena näivaid tooteid. Ka paberkoti kasutamine rohkem kui üks kord, on korduskasutus ja läbi selle ressursside kokku hoidmine. 

Korduskasutavaid asju ostes hoiad raha. Näiteks Pakendikeskuses müüdavad korduskasutatavad nõud on masinpestavad olenevalt tootest kuni 50-500 korda. Ostes sama palju ühekordseid nõusid, on kulutatav raha märksa suurem. Erinevad uuringud on tõestanud, et kui võtta arvesse ka korduskasutusnõude pesuks kulutatavat vett, energiat ja pesuainet, tuleb korduskasutus ikkagi soodsam ning lisaks ka keskkonnasäästvam, kui kasutada ühekordseid nõusid. 

Ideid korduskasutuseks: 

-       Kolimiseks rendi Pakendikeskuse Wox kolimiskaste või osta korduskasutatavaid plastkaste .

-       Tähtpäevadel paku süüa-juua korduskasutusnõudelt .

-       Kauba saatmisel kasuta korduskasutatavat postikotti , vajadusel kasuta korduskautatavat täitematerjali .

-       Poodi minnes võta kaasa oma tekstiilkott .

-       Moosid ja hoidised tee klaaspurkidesse , mille saad pärast tühjaks söömist järgmisel hooajal taas täita.

-       Ühekordsete nõude ja söögiriistade asemel kasuta korduskasutatavaid .

-       Võimalusel taaskasuta (taastäida) kanistreid ja ämbreid .