Euroopa Komisjon on esitanud uue ja mahuka pakendite ja pakendijäätmete määruse ettepaneku, mis kehtestab ka mitmed uued nõuded ettevõtjatele. Kavandatavate muudatuste põhieesmärk on vältida pakendijäätmete teket, suurendada pakendijäätmete ringlussevõttu, vähendada esmaste loodusressursside vajadust ning luua hästi toimiv taaskasutatud tooraine turg. 

Üks olulisemaid kavandatavaid muudatusettepanekuid on, et 2030. aastaks peaksid kõik pakendid olema taaskasutatavad ning rohkem tuleks kasutada korduskasutuspakendeid. Ettepanek näeb ette, et iga liikmesriik peaks 2030. aastaks vähendama pakendijäätmete teket 2018. aastaga võrreldes 5%, 2035. aastaks 10% ja 2040. aastaks 15%. 

Euroopa Komisjoni ettepanek määrab ajaliselt, et kõik pakendid peaksid olema ringlussevõetavad aastaks 2030. 

Paljud ettevõtjad on pidanud seda ettepanekut liiga ambitsioonikaks ning väitnud, et kavandatavate muudatuste tähtaeg on liiga lühike, mis ei võimalda ettenähtud aja jooksul kõiki vajalikke ettevalmistusi teha. Mõnede arvates pole taaskasutamiseks vajalik tehnoloogia veel saadaval või pole seda tööstuslikult kasutusel. Seetõttu on osa ettevõtjaid teinud ettepaneku lükata selle nõude rakendamine edasi või alternatiivse variandina pakkunud võimalust, et 2030. aastaks peaks olema taaskasutatav vaid teatud protsent pakenditest, mitte kogumaht. 

Euroopa Komisjoni ettepanek näeb ette, et plastpakendid peaksid sisaldama ringlussevõetud materjale. 

Näiteks aastaks 2030 peavad PET-pudelid (polüetüleentereftalaat) sisaldama vähemalt 30% taaskasutatud materjali ja 2040. aastaks peaks see arv olema 65%. Toiduga kokkupuutuvate plastpakendite puhul soovitatakse ettepanekus, et 2030. aastaks peaks PET-pakendite puhul ringlussevõetud materjali osakaal olema 30% ja muu plastpakendi puhul 10%. Aastaks 2040 peaksid kõik toiduga kokkupuutumiseks kasutatavad plastpakendid sisaldama 50% taaskasutatud materjali. 

Kuigi mõned ettevõtted on ettepanekut toetanud, on teised väljendanud muret. Näiteks ei ole selge, kuidas mõõta plastpakendis taaskasutatud materjali kogust, ja praegu puudub taaskasutatud materjali tööstuslik standard. Üldiselt on kavandatavate muudatuste eesmärk vähendada pakendijäätmete mõju keskkonnale ja edendada säästvamat lähenemist pakendile. Nende muudatuste elluviimine aga võib nõuda ettevõtetelt olulisi investeeringuid ja muudatusi. Loe lähemalt siit .

Refereeritud Eesti Kaubandus-Tööstuskoda 23.01.2023 ilmunud artiklist: https://www.koda.ee/et/uudised/pakendite-valdkonda-ootavad-ees-suured-muudatused .